Ziua 943 Forțele Kievului au rupt iar granița Rusiei (Video) Complot la Odesa și 200 de facilități militare, distruse cu "roiul de drone"

<span style="color:#990000;">Ziua 943</span> Forțele Kievului au rupt iar granița Rusiei (Video) Complot la Odesa și 200 de facilități militare, distruse cu "roiul de drone"

În ziua 943 de război, forțele aeriene ucrainene au anunțat că mai multe unități au trecut frontiera Rusiei în alt sector, o nouă operațiune de succes după incursiunea din regiunea Kursk. Locul în care soldații ucraineni au trecut în Rusia nu a fost dezvăluit.

Începe o săptămână crucială pentru Ucraina, după cum a anunțat președintele Volodimir Zelenski, înainte să plece la New York, unde va participa la sesiunile ONU, după care se va întâlni cu Joe Biden, Kamala Harris și probabil cu Donald Trump.

Miza este prezentarea și obținerea susținerii pentru o strategie prin care Rusia să fie constrânsă să termine războiul. Despre așa numitul Plan pentru victorie nu există prea multe informații oficiale, doar că acesta cuprinde măsuri care vor trebui puse rapid în practică de aliați până la sfârșitul acestui an. Însă Zelenski a spus în Statele Unite că următoarele două luni vor fi decisive.

Pe front, atacul cu drone și rachete pe care Rusia l-a lansat noaptea trecută a fost mai redus decât până acum.

De cealaltă parte, Ucraina a distrus sau avariat peste 200 de facilități militare din Rusia în ultimul an folosind tehnologia „roiului de drone”, a scris ministrul Apărării, Rustem Umerov.

ADVERTISING

Iar un „grup de luptă” care opera la ordinele Rusiei a fost neutralizat în timp ce pregătea „o preluare violentă a puterii la Odesa”, susţine Serviciul de Securitate de Stat (SBU) al Ucrainei.

Am aflat și că SUA pregătesc un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 375 de milioane de dolari, care va conține de la ambarcaţiuni de patrulare, la muniție pentru HIMARS și muniţie de artilerie.

Ce se întâmplă pe front

  • Atac cu răniți la Zaporojie - Cel puţin 16 civili au fost răniţi, inclusiv un copil, duminică seara, ca urmare a atacurilor aeriene ale Rusiei asupra oraşului Zaporojie din sud-estul ţării, au declarat luni oficiali ucraineni citați de Kyiv Independent. Salvatorii au evacuat locuitorii din mai multe clădiri de apartamente avariate. În acest atac, Rusia a folosit bombele sale aeriene ghidate KAB, a precizat Ministerul de Interne al Ucrainei.
  • Ambulanță lovită de dronă - Forțele ruse au aruncat explozivi dintr-o dronă asupra unei ambulanțe în Bilozerka, regiunea Herson. Atacul a avut loc dimineață, iar doi paramedici au fost răniți, a anunțat pe Telegram administrația militară regională.
  • Rușii au lăsat-o mai ușor - Rusia a lansat mai puține drone și rachete noaptea trecută. Doar două rachete Kh-59/69 și patru drone Shahed au vizat Ucraina. Trei drone au fost distruse de apărarea aeriană, iar celelalte ținte au fost eliminate cu ajutorul bruiajului electronic, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei.
  • Atac masiv respins - Brigada de asalt aerian 79 a armatei ucrainene a anunțat că a respins un atac masiv în apropiere de Kurahove, în regiunea Donețk. Rușii au încercat să spargă liniile defensive de lângă satul Kostiantînivka, dar Brigada 79 a observat convoiul din timp și a folosit artilerie, drone și rachete antitanc pentru a respinge atacul, relatează Kyiv Independent. Militarii ucraineni au distrus două tancuri și au avariat încă unul, precum și două transportoare blindate. "Operatorii noștri de drone au aranjat un safari spectaculos pentru infanteria rusă", a transmis unitatea ucraineană. În ultimele 24 de ore. trupele ruse au lansat 28 de atacuri în acest sector al frontului, a anunțat luni dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
  • Complot la Odesa - Un „grup de luptă” care opera sub ordinele Rusiei a fost neutralizat în timp ce pregătea „o preluare violentă a puterii la Odesa”, susţine Serviciul de Securitate de Stat (SBU) al Ucrainei. Grupul ar fi plănuit să preia clădiri administrative și instituții de stat din oraș, la începutul războiului, dar s-a lăsat păgubaş pentru că invazia nu a avut succesul preconizat. Ulterior, grupul a fost instruit de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) să aștepte instrucțiuni suplimentare. A fost reactivat abia în vara aceasta, dar a fost dezmembrat de SBU. Liderul grupării (de 49 de ani, din Crimeea) reușise să recruteze „mai mult de două duzini” de oameni. În timpul operațiunii, SBU a descoperit „70 de arme de foc cu obiective optice și muniție, precum și blindaje, căști, ochelari balistici și alte echipamente tactice”.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Ucrainenii au rupt iar granița - Unitățile din Brigada Separată de Asalt Aerian 95 au trecut frontiera Rusiei într-un alt sector, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. "Este a doua operațiune de succes de trecere a graniței ruse de la începutul operațiunii în regiunea Kursk", adaugă Comandamentul Forțelor de Asalt Aerian al armatei ucrainene, citat de Ukrainska Pravda. Forțele ucrainene au postat o înregistrare video a trupelor care au pătruns pe teritoriul Rusiei și primele schimburi de focuri. În imagini se vede un tanc ucrainean care trage asupra pozițiilor ruse. Comandamentul nu a dezvăluit locul în care forțele ucrainene au trecut granița.
ДЕСАНТНИКИ ПРОРВАЛИ ЩЕ ОДНУ ДІЛЯНКУ НА КОРДОНІ З РФ
  • 200 de ţinte distruse - Ucraina a distrus sau avariat peste 200 de facilități militare din Rusia în ultimul an folosind tehnologia „roiului de drone”, a scris ministrul Apărării, Rustem Umerov, într-un articol de opinie pentru Forbes Ucraina. „Astăzi, dronele ucrainene zboară peste 1.000 de kilometri, ajungând la Murmansk și regiunea Volga, distrugând rafinăriile de petrol și aerodromurile rusești”, a scris Umerov. Printre ținte se numără centrele de control, aerodromurile, navele, sistemele de apărare aeriană și bazele militare rusești, a adăugat ministrul.
  • Lupte în Kursk - Forțele ucrainene continuă operațiunile în regiunea Kursk. În ultimele 24 de ore rușii au lansat 16 lovituri aeriene și au folosit 27 de bombe ghidate, a transmis luni Statul Major ucrainean, potrivit Ukrainksa Pravda. Ministerul rus al Apărării a anunţat că opt drone ucrainene au fost interceptate şi distruse deasupra regiunilor Kursk şi Belgorod la frontiera cu Ucraina.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski a vizitat o fabrică de armament din SUA - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în Statele Unite. La sosire, el a vizitat o fabrică de armament în Pennsylvania, care produce obuze de 155 mm foarte folosite de Ucraina împotriva forţelor ruse. ”Mi-am început vizita în Statele Unite exprimându-mi recunoştinţa faţă de toţi salariaţii fabricii”, a subliniat el pe X. ”În acest fel de loc vezi cu adevărat că lumea democratică poate învinge”, a adăugat el. Zelenski va participa la sesiunile Adunării Generale a ONU, după care le va prezenta un „plan pentru victorie” preşedintelui Joe Biden şi vicepreşedintelui Kamala Harris, în cadrul unor întâlniri separate programate pentru joi. Zelenski ar putea să se întâlnească și cu Donald Trump.
  • Urmează lunile decisive - Următoarele două luni vor fi decisive, a spus Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs rostit la Washington, în care a făcut apel la aliați să acționeze mai rapid. "Nu avem mult timp. Următoarele două luni vor fi decisive (…) Trebuie să fim mai rapizi. Nu trebuie să pierdem următoarele câteva luni în război, ca să nu pierdem următoarele decenii", a spus președintele Ucrainei, la o ceremonie desfășurată la American Academy of Achievement, potrivit Kyiv Independent.
  • Ce știm despre Planul pentru victorie - Oficial nu sunt multe informații cunoscute despre Planul pentru victorie conceput de Ucraina. Danîlo Lubkivskîi, șeful Forumului de Securitate de la Kiev, este de părere că acesta va include, probabil, înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și securizarea spațiului aerian al Ucrainei, precum și perspectivele aderării Ucrainei la NATO și garanții de securitate internațională. De asemenea, un alt element esențial este, probabil, acordul SUA și al altor aliați ca Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acțiune, pentru a lovi țintele militare din adâncul Rusiei, capacitate pe care experții o consideră esențială pentru ca Ucraina să aibă șanse să învingă Moscova. Detalii AICI.
  • Un nou pachet de ajutor - SUA pregătesc un pachet de ajutor militar în valoare de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina, un pachet mai mare, după luni de zile în care a aprobat doar pachete mici pentru operaţiunile militare ale Kievului. Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters că pachetul de ajutor, care se aşteaptă să fie anunţat săptămâna aceasta, include ambarcaţiuni de patrulare, muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), muniţie de artilerie de 155 şi 105 mm, piese de schimb şi alte arme.
  • Rusia, exclusă de la Auschwitz - Reprezentanţii Rusiei au fost excluşi de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului morţii nazist Auschwitz-Birkenau, a anunţat muzeul Auschwitz, argumentând că o "astfel de prezenţă ar fi cinică" în contextul războiului în Ucraina. E a treia oară consecutiv când Rusia este exclusă de la aceste ceremonii comemorative după războiul declanşat de Moscova în Ucraina în februarie 2022. Până la invazia în Ucraina, Rusia a participat mereu la ceremoniile care se desfăşoară în fiecare an la 27 ianuarie, ziua în care soldaţii sovietici au descins la porţile lagărului de concentrare nazist, unde au descoperit circa 7.000 de supravieţuitori.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇