Ziua 942 Atac cu drone în Rusia. Zeci de victime în Harkov. Satan II a eșuat. Zelenski a ajuns la New York

<span style="color:#990000;">Ziua 942</span> Atac cu drone în Rusia. Zeci de victime în Harkov. Satan II a eșuat. Zelenski a ajuns la New York

Urmează o săptămână crucială pentru războiul din Ucraina, a spus președintele Volodimir Zelenski. Răspunsul la întrebarea „Când se va termina războiul?” este, de fapt, atunci când hotărârea partenerilor noştri nu va rămâne în urma a ceea ce putem face noi pentru apărarea noastră, pentru independenţa noastră, pentru victoria noastră, a declara Zelenski.

Zelenski a ajuns deja la New York și va participa la sesiunile Consiliului de Securitate şi ale Adunării Generale a ONU. De asemenea, are programate întâlniri cu preşedintele american Joe Biden, cu vicepreşedintele Kamala Harris și probabil cu candidatul republican la președinție, Donald Trump.

Oficial nu sunt multe informații cunoscute despre Planul pentru victorie conceput de Ucraina. Doar că acesta cuprinde măsuri care vor trebui puse rapid în practică de aliați până la sfârșitul acestui an. Experții spun că planul cuprinde, probabil, înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și securizarea spațiului aerian al Ucrainei, precum și perspectivele aderării Ucrainei la NATO și garanții de securitate internațională. De asemenea, acordul SUA și al altor aliați ca Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi țintele militare din adâncul Rusiei, capacitate pe care experții o consideră esențială pentru ca Ucraina să aibă șanse să învingă Moscova.

ADVERTISING

În ziua 942 de război, Ucraina a atacat cu drone în mai multe regiuni din Rusia, autoritățile susținând că au reușit să doboare 15 drone ucrainene.

De cealaltă parte, o bombă ghidată a Rusiei a lovit un bloc din Harkov, rănind peste 20 de persoane și provocând pagube materiale importante.

Iar ministerul ucrainean al Energiei a anunțat că două femei au murit și o altă persoană a fost rănită în urma unui bombardament al trupelor ruse asupra unei mine din regiunea Donețk. Acestea sunt doar câteva dintre victimele celor peste 1.000 de atacuri aeriene pe care Rusia le-a lansat în această săptămână asupra Ucrainei, potrivit datelor prezentate de Volodimir Zelenski.

Tot astăzi, imagini din satelit indică faptul că testarea armei-minune a Rusiei, racheta intercontinentală Sarmat (Satan II), s-a încheiat cu un eșec. În imaginile din satelit se observă un crater apărut la un poligon de teste din Rusia, semn al unui explozii puternice, iar analiștii militari spun că racheta a explodat în siloz. Dmitri Rogozin a inclus România pe lista dușmanilor Rusiei pe care i-a amenințat cu rachetele Sarmat.

ADVERTISING

Ce se întâmplă pe front

  • Bloc lovit la Harkov - O lovitură aeriană rusă a rănit cel puțin 21 de oameni într-un bloc de locuinţe din Harkov, în nord-estul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale citate de dpa. Guvernatorul regiunii ucrainene vizate, Oleg Sinegubov, a afirmat pe Televram că printre răniţi se numără şi un copil de 8 ani şi doi adolescenţi. Oficialul a difuzat imagini cu moloz în faţa unei clădiri cu mai multe etaje şi un automobil ars. Ihor Terehov, primarul oraşului, a comunicat că zeci de locatari au fost evacuaţi şi mai multe automobile au luat foc. Potrivit surselor media locale, bomba ar fi aterizat într-un copac din fața uneia dintre intrările în bloc.
  • Rușii au bombardat o mină - Două femei au murit și o altă persoană a fost rănită în urma unui bombardament al trupelor ruse asupra unei mine din regiunea Donețk, a anunțat duminică ministerul ucrainean al Energiei. Bombardamentul a provocat un incendiu deasupra minei, iar 371 de mineri aflați în subteran au fost evacuați. Ministerul Energiei nu a precizat unde și când a avut loc atacul, dar guvernatorul regiunii Donețk, Vadîm Filașkin, a anunțat duminică dimineață că un atac a avut loc sâmbătă în Udașne. În acest sat aflat la 12 km distanță de Pokrovsk se află una dintre cele mai mari exploatări miniere din Ucraina, relatează The Kyiv Independent. Rușii vizează frecvent minele din Ucraina. În iulie un atac a provocat un incendiu într-o mină în care se aflau 86 de mineri, fără a provoca victime. La începutul lunii septembrie, 151 de mineri au fost prinși în subteran la Dobropillia, localitate situată la 20 km nord de Pokrovsk, după o pană de curent provocată de un atac al trupelor ruse.
  • Drone distruse - Apărarea antiaeriană ucraineană a anunţat că a distrus 71 din 80 de drone de atac lansate de ruşi sâmbătă noaptea, iar alte şase astfel de vehicule aeriene fără pilot s-au pierdut după ce au fost neutralizate prin mijloace electronice. Rusia a lansat şi două rachete dirijate din partea ocupată a regiunii Lugansk din estul Ucrainei, a mai informat aviaţia militară ucraineană, fără a preciza ce s-a întâmplat cu armele respective.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac cu drone - Ucraina a atacat cu drone în mai multe regiuni din Rusia, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, 15 dintre acestea fiind distruse de apărarea aeriană rusească, a informat ministerul apărării de la Moscova. Potrivit sursei citate, șase drone au fost distruse deasupra Mării Azov, patru în regiunea Rostov, celelalte în Kursk, Astrakhan, Belgorod și Voronej.
  • Satan a sărit în aer - Testarea rachetei intercontinentale Sarmat (Satan II) s-a încheiat cu un eșec. În imaginile din satelit se observă un crater apărut la un poligon de teste din Rusia, semn al unui explozii puternice, iar analiștii militari spun că racheta a explodat în siloz. În 2022, Dmitri Rogozin, șeful Roscosmos, a inclus România pe lista dușmanilor Rusiei pe care i-a amenințat cu rachetele Sarmat. Detalii AICI.

Alte informații relevante

  • Când se va termina războiul?- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în discursul său de sâmbătă seara, că sfârşitul războiului de peste doi ani şi jumătate cu Rusia depinde de „hotărârea” aliaţilor occidentali ai Kievului de a furniza armele necesare şi permisiunea de a le utiliza. El a mai spus că întâlnirile sale de săptămâna viitoare din Statele Unite sunt „cruciale”: „Dacă ne-am putea îndrepta toată precizia spre apărarea statului nostru, dacă ar exista suficiente rachete şi permisiuni pe care partenerii le-ar putea furniza în acest scop, situaţia generală în război ar fi mai bună pentru securitatea noastră”. El a adăugat: „Răspunsul la întrebarea «Când se va termina războiul?» este, de fapt, atunci când hotărârea partenerilor noştri nu va rămâne în urma a ceea ce putem face noi pentru apărarea noastră, pentru independenţa noastră, pentru victoria noastră.” „Strategia noastră clară va fi pe masa partenerilor noştri. Pe masa preşedintelui SUA”, a afirmat el.

Today, once again, it is worth praising our warriors for their precision – precision on the enemy's territory. This is a fundamental turning point – our ability to bring the war back home – to Russia.Another arsenal in Russia has been damaged, and it was a significant arsenal for the occupier. All our warriors of the Defense and Security Forces of Ukraine who were involved – thank you! The Armed Forces of Ukraine, the Security Service of Ukraine, and everyone who was involved – great job!There is also a good job done by the SSU on another arsenal of Russian troops. These were depots of Russian tactical missiles and guided aerial bombs – all the things that Russia uses to terrorize our cities, our positions. And I want to emphasize that we are doing this thanks to our capabilities, our weapons – without the means that can be provided by our partners and that can significantly accelerate the end of this war by destroying Russia's offensive potential.

Publicată de Володимир Зеленський pe Sâmbătă, 21 septembrie 2024
  • Ce se știe despre Planul pentru victorie - Oficial nu sunt multe informații cunoscute despre Planul pentru victorie conceput de ucraina. Danîlo Lubkivskîi, șeful Forumului de Securitate de la Kiev, este de părere că acesta va include, probabil, înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și securizarea spațiului aerian al Ucrainei, precum și perspectivele aderării Ucrainei la NATO și garanții de securitate internațională. De asemenea, un alt element esențial este, probabil, acordul SUA și al altor aliați ca Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi țintele militare din adâncul Rusiei, capacitate pe care experții o consideră esențială pentru ca Ucraina să aibă șanse să învingă Moscova. Detalii AICI.
  • Peste 1.000 de atacuri aeriene într-o săptămână - Rusia a lansat în această săptămână aproximativ 30 de rachete, 400 de drone și peste 900 de bombe ghidate asupra Ucrainei, a declarat duminică Volodimir Zelenski. Cel puțin 31 de civili au fost uciși și peste 200 au fost răniți în Ucraina în atacurile din această săptămână lansate de trupele ruse.
  • Zelenski a ajuns la New York - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la New York pentru a participa la sesiunile Adunării Generale a ONU, a anunțat duminică agenția de presă de stat Ukrinform, citată de Reuters. Vizita lui Zelenski pentru a participa la sesiunile Adunării Generale a ONU de la New York coincide cu eforturile SUA de a pregăti un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina. De asemenea, Zelenski va prezenta un „plan de victorie” în războiul Ucrainei împotriva Rusiei președintelui Joe Biden și vicepreședintelui Kamala Harris în cadrul unor întâlniri separate programate pentru joi.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇