Ploile torențiale au lovit și Republica Moldova. La Chișinău au fost alunecări de teren (Video)

Ploile torențiale au lovit și Republica Moldova. La Chișinău au fost alunecări de teren (Video)

Ploile torențiale au făcut probleme și în Republica Moldova, inclusiv la Chișinău, unde au avut loc alunecări de teren și mai multe străzi au fost inundate. Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a mers în cele mai afectate localităţi de inundațiile de sâmbătă.

Premierul moldovean a discutat cu locuitorii, poliţiştii, salvatorii, drumarii şi cu administraţia locală în satele Sărata-Nouă şi Romanovca din raionul Leova, anunţă deschide.md.

Potrivit lui Recean, drumul R34, care trece prin Sărata-Nouă, a fost deblocat, iar circulaţia se desfăşoară în condiţii de siguranţă. Însă, mai mulţi agenţi economici din localitate au avut de suferit - viitura puternică le-a inundat depozitele.

ADVERTISING

Într-o postare pe Facebook, Recean relatează că, la Romanovca, din cauza digului iazului care a cedat, două poduri au fost distruse de ape. În acest context, premierul a cerut o anchetă privind modul de exploatare şi întreţinere a iazului rupt.

Dorin-Recean-inundatii
Foto: Facebook Dorin Recean

„Am vizitat şi una din cele 9 gospodării afectate. Oamenii zic că demult nu au mai văzut aşa ploaie, care în doar câteva ore le-a inundat casele, beciurile şi grădinile. Comisiile locale pentru Situaţii Excepţionale au consemnat pierderile suferite de cetăţeni. Guvernul va interveni prin Fondul de Intervenţie, împreună cu administraţia publică locală, pentru a sprijini comunităţile afectate" a scris Dorin Recean.

inundatii-septembrie-2024-Republica-Moldova
Foto: Facebook Dorin Recean

Potrivit acestuia, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării, împreună cu autorităţile locale, acţionează, în continuare, pentru a remedia problemele apărute pe întreg teritoriul R. Moldova.

ADVERTISING

Străzi inundate la Chișinău

Ploile torenţiale au creat probleme și la Chişinău. Mai multe străzi au fost inundate, iar în sectorul Botanica, pe strada Nicolae Testemiţanu, au loc alunecări de teren, informează MOLDPRES.

Cabinetul din umbră, domnul Călugăreanu, deoarece m-ați blocat pe pagina dvs, va scriu aici. Am o întrebare la dvs. Ce grad de retard si nesimțire tre să ai astăzi, să-l critici pe primarul capitalei de intemperie? Asta când toată țara e sub ape. Care iarbă plantată ar face față la aşa cantitate de apă, omule? Şi ca să nu mă trezesc acuş cu etichetări proaste de putinism sau alte aiureli, pentru cunoştință de cauză, nu sunt fana primarului de Chişinău, nu sunt si nu am fost votanta lui. Si nu stiu dacă voi fi vreodată.Este de bezna minții. De cele ce se intâmplă în Chişinău este vinovat Ivan Ceban, dar de inundațiile din toată țara este vinovat Dumnezeu. Nu are aici atribuții deloc ministrul infrastructurii, in niciun fel. Ataşez un video de la Sărata Nouă, Leova. De altfel, sunt sute de video din zeci de localități din țară, e plin internetul. Şi in primul comentariu pun comunicatul oficial al guvernului despre situația din țară la moment. La urmatoarele locale te propun pe neatale primar de Chişinău. Or, a gestiona un oras cu o mie de probleme nerezolvate zeci de ani, e mult mai dificil, decât să freci mosorica şi să critici aiurea în studiou. Si deoarece vad ca vii cu soluții geniale in soluționarea problemelor, cred ca vei fi cel mai bun primar din Moldova. Eu optez pentru critica corectă si constructivă. Promit ca te voi critica строго по делу, nu la comanda cuiva sau din simplă aiureală.Minte la cartoafe. Multă minte.

Publicată de Stela Coseliuc pe Sâmbătă, 14 septembrie 2024

Alunecarea de teren a fost constatată şi anunţată de către poliţiştii care monitorizează traficul.

inundatii-Chisinau
Inundații la Chișinău/Foto: Facebook AutomobilistMD

Cele mai afectate au fost raioanele Leova şi Cantemir, dar situaţii complicate sunt şi în raioanele Ialoveni, Chişinău şi Străşeni.

ADVERTISING

În zonele cele mai afectate, au căzut 106-108 mm în decurs de nouă ore. La Bravicea şi Corneşti s-au înregistrat 62-64 mm. La nord au căzut 30 mm.

Salvatorii au avut sâmbătă peste 150 de apeluri, intervenind la pomparea apei din gospodăriile oamenilor şi deblocarea drumurilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇