Nevăzătorii au protestat în Piața Victoriei. Ce le-a promis Ciolacu (Foto)

Nevăzătorii au protestat în Piața Victoriei. Ce le-a promis Ciolacu (Foto)

Asociaţia Nevăzătorilor din România a organizat un protest joi, în Piaţa Victoriei, principala nemulţumire fiind legată de pensii. Premierul Marcel Ciolacu i-a chemat la discuţii şi le-a promis o lege nouă până în noiembrie.

„Nevăzătorii sunt membri în Federaţia Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România. Facem aceleaşi demersuri până la rezolvarea acestor încălcări ale drepturilor omului. (…) Este umilitor că suntem obligaţi să trecem prin aşa ceva. Nu s-a întâmplat nimic (la mitingul organizat săptămâna trecută – n.red.). Nici măcar nu au coborât sau nu au trimis pe cineva din Guvern să spună că putem merge la discuţii. (…)

Am depus propunerile noastre pe care le-am şi prezentat public şi nu s-a întâmplat absolut nimic. (…) Nu au respect faţă de noi, suntem desconsideraţi. Ceea ce ne oferă ei, un ajutor social, nu este decât acelaşi principiu de a ne ţine izolaţi social. (…) Cei care au făcut un efort supraomenesc sunt cei pedepsiţi acum, sunt cei îngenunchiaţi de această lege", a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Daniela Tontsch.

protest-nevazatori

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

nevazatori-protest

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ADVERTISING

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu i-a primit la Palatul Victoria pe reprezentanţii protestatarilor.

Guvernul a transmis un comunicat în care a anunțat că cele două părți au agreat soluţiile şi calendarul de modificare a legislaţiei, astfel încât veniturile persoanelor cu handicap vizual grav, precum şi ale persoanelor cu handicap grav şi accentuat, să fie menţinute la un nivel care să asigure un trai decent.

”Respect munca, dreptul la o viaţă decentă şi este absolut firesc să venim cu soluţiile legislative care să răspundă aşteptărilor dumneavoastră. Am implicat instituţiile guvernamentale responsabile pentru ca prin dialog să modificăm legislaţia într-un calendar cât mai strâns, în avantajul semenilor noştri cu dizabilităţi”, a transmis premierul Marcel Ciolacu la întâlnirea desfăşurată la Palatul Victoria, potrivit News.ro.

Potrivit calendarului discutat, până la sfârşitul acestei săptămâni, grupul de lucru format la nivelul Guvernului va transmite reprezentanţilor organizaţiilor cu dizabilităţi un set de propuneri de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

ADVERTISING

”Aceste propuneri vor avea în vedere menţinerea nivelului veniturilor de care beneficiază în prezent şi completarea acestor venituri cu noi forme de sprijin pentru o viaţă decentă”, arată Guvernul.

În decurs de o săptămână, este aşteptat un punct de vedere cu privire la setul de propuneri, hotărârea finală urmând să fie agreată de comun acord de toate organizaţiile reprezentative ale persoanelor cu dizabilităţi.

”După această etapă, grupul de lucru instituit în acest sens la nivelul Guvernului va iniţia un proiect de act normativ cu putere de lege. Asupra acestui proiect vor avea loc consultări la nivelul coaliţiei de guvernare iar, ulterior, va fi transmis spre dezbatere şi aprobare Parlamentului, astfel încât în luna noiembrie noile reglementări să fie adoptate”, mai precizează Executivul.

Calendarul e corect

Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Mihai Dima, a calificat drept "corect" calendarul agreat cu premierul Marcel Ciolacu privind modificarea legislaţiei în cazul pensiilor persoanelor cu deficienţe de vedere.

"Am abordat problema pensiilor persoanelor cu deficienţe de vedere, care, conform deciziilor noii legi, au valori reduse cu 70% - 80%. Faţă de această situaţie, am semnalat autorităţilor inechitatea majoră care s-a creat şi am apelat la factorii de decizie să ia, fie şi în acest al 13-lea ceas, o hotărâre care să repare această nedreptate.

ADVERTISING

Şi, pentru prima dată, poate şi datorită faptului că a existat în Piaţa Victoriei un grup semnificativ de deficienţi de vedere care a manifestat, premierul, nu numai că a promis rezolvarea acestei probleme, ci a angajat un calendar clar, cu termene, până la care va fi efectuată modificarea legislativă necesară.

Tot ce cerem noi, astăzi, aici, este să ne menţinem drepturile pe care le avem, drepturi asigurate de Constituţia acestei ţări, dar care, iată, nu sunt respectate", a declarat Mihai Dima.

El a precizat că termenul angajat de premier este luna noiembrie.

"Pentru noi acest termen este bun, corect, pentru că indexarea pensiilor se întâmplă cu luna ianuarie. Or, în momentul de faţă, dacă legea nu se schimbă, oamenii deficienţi de vedere din România nu vor avea parte de indexarea cu inflaţia, în ianuarie", a explicat preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor.

În opinia sa, actuala lege a pensiilor prejudiciază trei categorii de persoane - pensionarii deficienţi de vedere, pensionarii deficienţi de vedere care continuă să lucreze şi angajaţii deficienţi de vedere care urmează să se pensioneze. "Fiecare din aceste trei categorii va primi, conform propunerii asupra căreia am agreat astăzi în discuţia avută cu premierul, o formă de compensare, astfel încât să nu piardă nimic, specifică pentru fiecare categorie", a completat Dima.

Nemulţumirile nevăzătorilor

Asociaţia Nevăzătorilor din România a reclamat că noua lege a pensiilor „aduce prejudicii majore persoanelor cu dizabilităţi vizuale”, arătând că deciziile de pensie pe care acestea le primesc au valori cu 60 – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată.

„Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea 263/2010, cât şi legii ce urmează să intre în vigoare, 360/2023, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare. Diferenţa vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greşit socotită strict în baza contribuţiilor plătite.

Aşadar, cu toate că şi Legea 360/2023 recunoaşte ca excepţie situaţia persoanelor cu deficienţă vizuală gravă, ea nu ţine cont de această particularitate în formula de calcul. Aplicarea mecanică a principiului contributivităţii are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilităţi vizuale consecinţe foarte grave, chiar dramatice”, a explicat Asociaţia Nevăzătorilor din România.

Ulterior, după ce au amenințat cu proteste, Marcel Ciolacu le-a promis nevăzătorilor o lege doar pentru ei.

Premierul a anunțat că va fi elaborată o lege distinctă, care le va asigura acestora dreptul la o pensie decentă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇